Food Bait | Mitä useampi kokki, sitä luovempi soppa!
972
post-template-default,single,single-post,postid-972,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Mitä useampi kokki, sitä luovempi soppa!

Syksyn ensimmäisessä varsinaisessa työpajassa Food Baitin porukka kääri hihat ja kiristi essunnyörit oikein kunnolla. Halloween-viikolla ei sentään järjestetty kauhukeittiötä, vaan päästettiin ruokaharrastajien ideat valloilleen Creative cooking -työpajassa Seinäjoen Framilla.

Illan ideana oli saada hyppysellinen tiedettä makujen maailmasta Anu Hopian alustuksen avulla, sekä  muutamien mielikuvitusta ruokkivien makuparien avulla virittää osallistujat ideoimaan uusia käyttötapoja, makumaailmoja ja reseptejä tuotekehitysprosessissamme mukana olleista tuotteista. Ja mitä tästä syntyikään!

Ryhmät saivat tutustuttavakseen suunnittelun tueksi 7 kohdan kuluttajaprofiilit, sekä tietysti opetuskeittiöön varattujen raaka-aineiden listan. Pohdittavana oli myös se, kenelle tuleva annos voisi olla suunnattu ja minkälainen kuluttajaryhmä voisi olla kiinnostunut hyödyntämään tuotetta vastaavalla tavalla. Tai sitten työhön saattoi uppoutua ihan täysin makumaailmojen testauksen kautta. (Näistä makujutuista kun ei sovi kiistellä, eikös?)

Tuotteina illan aikana oli Taivalkosken myllyn kauramuru, jota ei vielä ole saatavissa kaupoista. Toisena tuotteena käytössä oli Alavuden öljynpuristamon kylmäpuristetut ja maustetut rypsiöljyt.

 

Kauramururyhmä innostui pohtimaan erilaisia välipalatuotteita, jotka olisivat helppoja, maistuvia ja nopeita tehdä – vaikka lasten ja nuorten itse koulun jälkeen. Reseptejä syntyi kaksi: aika trendikäs uusi Snack Raw Balls ja täyteläinen tuorepuuro/smoothie kauramurulla vahvistettuna.

Snack Raw Balls
1 porkkana
1 dl cashewpahkinöitä
1 dl manteleita
0,5 dl omenatäysmehutiivistettä
1 dl myskikurpitsaa raastettuna
1 dl Taivalkosken kauramurua
ripaus suolaa
2 rkl sitruunamehua

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimella /sauvasekoittimella suhteellisen sileäksi massaksi.  Pyörittele palluroiksi ja viimeistele pyörittämällä pallot vielä kauramurussa.  Nauti!

 

Mansikka-meloni tuorepuuro/smoothie
tuoreita mansikoita muutama kourallinen
vesimelonia
turkkilaista jogurttia
2 dl Taivalkosken kauramurua

Laita jälleen kaikki aineet tehosekoittimeen, surauta hetken ja juoma on valmis! Kun seoksen antaa hetken aikaa asettua, koostumus on aivan tuorepuuron vahvuista.

 

Öljyjen käyttöä ruoanlaitossa pohdittiin ryhmän kesken paljon. Lopulta öljyjä hyödynnettiin niin marinointiin, maustamiseen, paahtamiseen kun viimeistelyyn annoksissa. Reseptejä syntyi myös kolme: Lohta omena-fenkolisalaattipedillä ja marinoituja mansikoita,  Chiliöljytyt bataattiranskalaiset ja uunilämpimät maustetut leivät.

 

Lämmin possuleipä tomaatti-pähkinätäytteellä

150g porsaanfile Vuolu, paloiteltuna (kypsä liha)
20g cashew-pähkinä rouhittuna
40g aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 10g pieniä kapriksia huudeltuna ja valutettuna
Chiliöljyä maun mukaan
hyppysellinen suolaa
ripaus vanilijasokeria

Tummaa ja vaalea leipää, esim. erilaisia paahtoleipiä
Valkosipuliöljyä

Pistä uuni kuumenemaan 200 asteeseen tai paahda leivät leivänpaahtimessa.

Pilko liha pieneksi.  Murskaa pähkinät pieneksi muruksi terävällä veitsellä tai painele ne murskaksi esim. muovipussin sisällä.  Huuhtele ja valuta kaprikset ja aurinkokuivatut tomaatit, hienonna ne myös pienemmäksi hakkelukseksi. Sekoita mausteet ja kaikki raaka-aineet keskenään ja tarkista maku. Tavoitteena on tasainen massa, jonka voi levittää leipien päälle.

Sivele leipien pinnalle valkosipuliöljyä ja paahda 200-asteessa muutama minuutti. Jos paahdat leivät leivänpaahtimessa, sivele öljy vasta paahtamisen jälkeen.

Kokoa leivät eli laita possu-tomaatti-pähkinäsekoitusta kuumien leipien päälle, koristele esim. rucolan lehdillä. Voit halutessasi vielä viimeistellä leivät chiliöljyllä. Paloittele pienemmiksi annospaloiksi, esim. puoliksi.

Bataattiranskalaiset
1 pieni tai ½ iso bataatti
2 rkl chiliöljyä
suolaa

Pilko bataatti isohkoiksi suikaleiksi, ranskalaisten perunoiden malliin. Sekoita astiassa bataattisuikaleisiin chiliöljy ja suola. Paahda 200 -asteisessa uunissa n. 3

0 minuuttia, tai kunnes bataatit ovat saaneet hieman väriä ja pehmenneet. Tarjoile kuumana lämpimien voileipien kanssa.

Mansikkainen lohiviettelys

300 g Savustettua kirjolohta tai muuta kypsää savukalaa
Annos riittää kahdelle lounaaksi tai lisukkeeksi useammalle hen

kilölle.

Kastike
150g Creme fraichea
1/8dl sitruunaöljyä
hyppysellinen suolaa
2tl omenaviinietikkaa

1 fenkoli
1 (hapan) omena

Lisäksi:
150g tuoreita mansikoita
2 rkl chiliöljyä
fenkolin ”tupsuja”

Tee ensin kastike maustumaan sekoittamalla kaikki kastikk

een aineet yhteen. Maistele mieluisa suola.

Suikaloi ja kuutioi fenkoli ja omena. Sekoita kastike niihin ja anna maun tasaantua viilässä.

Perkaa mansikoista kannat ja pilko puoliksi  tai useampaan lohkoon. Sekoita mukaan chiliöljy ja anna maustua. Kokoa salaatti kokoamalla kala ja fenkoli-omenaseos lautaselle ja koristele marinoiduilla mansikoilla. Voit hyödyntää fenkolin tupsut syötävinä koristeina annokseen.

 

 

 

Ei kommentteja

Valitettavasti kommentteja ei voi juuri nyt jättää.