Food Bait | Leipä ruokaharrastajan luovana pitää…
1077
post-template-default,single,single-post,postid-1077,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Leipä ruokaharrastajan luovana pitää…

Vuoden viimeinen Food Baitin työpaja alkoi pikkujouluisissa merkeissä, ja lopputuloksetkin sopisivat vaikka pikkujoulupöytään. Työpajan aiheena oli jälleen Creative Cooking eli luova kokkailu tuotekehitysprosessissa mukana olleiden yritysten tuotteista. Marraskuisena iltana pääosissa olivat Annin Marjatarhan muhkeat vadelmat, sekä Pirjon Pakarin Hannun 100% gluteeniton Siemenvakka-sämpylä.

Illan aluksi tutkimusprofessori Anu Hopia jatkoi tiivistä tietopakettiaan ruoan moniaistisuudesta ja makunystyröitä heräteltiin neljällä erilaisella makuparilla. Tällä kertaa ”keittiön tervehdyksenä” maisteltiin vadelmaa paahdettujen sinapinsiementen kera, lämpimiä vadelmia punaviinietikkahunnulla, Siemenvakka-sämpylää lämpimällä mustapapu-lime -lisäkkeellä sekä Siemenvakkaa tumman suklaan kera.

Vaikka pääraaka-aineet ensiajatuksena voisivat tuottaa paljon välipala- ja jälkiruokatyyppisiä annoksia, raaka-ainekärryistä lisänä annetut tuotteet johdattelivat osallistujien mielen ihan uusiin ulottuvuuksiin. Monia mukavia uusia yhdistelmiä ja ulottuvuuksia tuttuihin raaka-aineisiin saatiin näinkin pienessä ajassa yhden illan aikana. Vai mitä sanoisitte vadelmakasviksista tummasuklaakastikkeella tai Perhearjen pelastajista? Kokeile itse!

Vadelmaan keskittyi kaksi ryhmää, jotka suunnittelivat annoksia pääasiassa kotikokkaajille. Suunnittelun pohjana oli mm. se, että vadelmasta tehdään usein makeita ruokia ja ryhmä halusi kokeilla myös suolaista vaihtoehtoa. Vadelmakasvikset ja tummasuklaakastike onkin suunnattu seikkailunhaluisille, mutta toisaalta perinteitä arvostavalle kuluttajalle. Ryhmä huomasi, että vadelman ja vadelmahillon käyttöominaisuudet olivat yllättävän monipuolisia, ja hillostakin jäi vain vähän siemeniä siivilöinnistä, mikä oli positiivista ryhmäläisten mielestä. Huomattavaa oli myös se, että vadelma ja rosepippuri sopivat hyvin yhteen, kuten myös vadelma ja lakritsi.

Vadelmakasvikset ja tummasuklaakastike

½ punajuuri
1 porkkana
2 perunaa
2 maa-artisokkaa
1 salottisipuli
n. 50 g (pakaste)vadelmia

öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
balsamiviinietikkaa

Kuori, pilko ja viipaloi kasvikset ohuiksi siivuiksi ja paista pannulla pienessä määrässä öljyä tai voita. Kun kasvikset ovat lähes kypsiä, mausta ja lisää vadelmat viimeiseksi.

kastike:
75 g tummaa suklaata
2 rkl vadelmahilloa siivilän läpi
3 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl maizenaa+1 dl vettä
½ tl mustapippuri

Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa sekoitellen, varo polttamasta pohjaan!  Sekoita joukkoon vadelmahillo ja etikka. Sekoita maizena eli maissitärkkelys yhteen desiin vettä ja suurusta kastike. Mausta mustapippurilla.

Tarjoile vadelmakasvikset ja suklaakastike esimerkiksi paistetun porsaanlihan lisukkeena.

 

Vadelmasalsa

vadelma
tomaatinliha
basilika
Hannun 100% gluteeniton Siemenvakka-leipä paahdettuna
turkkilainen jogurtti
pari tippaa balsamicoa päälle

Poista tomaateista vetinen keskiosa siemenineen ja kuutioi pieneksi (voit myös halutessasi kaltata tomaatit upottamalla ne kiehuvaan veteen muutamiksi sekunneiksi. Muista viiltää kuoreen ristikkäisviilto kuorimisen helpottamiseksi). Sekoita kuutioidun tomaatin joukkoon sulaneet tai tuoreet vadelmat.  Paahda leivät uunissa (200-astetta, kunnes hieman saaneet väriä ja paahtoa pintaan).  Sivele leipien pinnalle hieman turkkilaista jogurttia ja nostele tomaatti-vadelmasalsaa leivän päälle. Viimeistele leipä muutamalla tipalla balsamicoa ja hienonna mukaan tuoretta basilikaa makusi mukaan.

 

Paahdettu punajuurisipsi ja dippi
maustamatonta tuorejuustoa
rosepippuria
vadelmahilloa
tuoretta timjamia muutamia oksa

Kuori ja viipaloi punajuuri ohuiksi viipaleiksi. Paahda uunissa 200-asteessa kunnes kypsiä ja rapeita.
Sekoita tuorejuustoon murskattua rosepippuria ja vadelmahilloa. Mausta tuoreella timjamilla.
Tarjoile punajuurisipsien kanssa dippinä tai tee valmiita suupaloja annostelemalla levitettä sipsien päälle.

 

Tähtianisvaahto vadelmilla
kerma
muutama tähtianis
vadelmahilloa
vadelmia

Murskaa tähtianista morttelissa hienoksi jauhoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tähtianis-jauheella, maistele mausteen määrä itselle sopivaksi! Sekoita vaahdon joukkoon vadelmahilloa ja tarjoile kokonaisten vadelmien kanssa jälkiruokaherkkuna.

 

Leipään keskittynyt toinen ryhmä suuntasi ideointiin kuluttajaprofiili edellä – ja varmasti nälkäisenä, sillä teemana suunnittelussa oli nopeus ja illan nälkä. Haluttiin kehittää erilaista iltasyötävää erityisesti kiireisille lapsiperheille. Tuotteen käyttöominaisuudet olivat ryhmän mielestä monipuolisia ja muunneltavissa. Leipä toimii ruokatalouden perustana ja alustana.

Valkosipuliset leipätikut & dipit x 3
Hannun 100% gluteeniton Siemenvakka-sämpylä
voita
1-2 valkosipulin kynttä

Viipaloi sämpylä ohuiksi suikaleiksi ja paista voissa ja valkosipulissa. Laita talouspaperin päälle kuivumaan ja valmista dipit.

Omena-porkkanadippi:
Hapan omena
iso porkkana
puolukkajauhetta
mustikkajauhetta
kanelia
tuoretta minttua

Kuori ja pilko omena ja porkkana. Keitä ne pehmeäksi pienessä määrässä vettä. Soseuta ja mausta puolukka- ja mustikkajauheella, kanelilla ja tuoreella mintulla.

Tuorejuusto-maustekurkkudippi:
maustamatonta tuorejuustoa
maustamatonta jogurttia
salaattisipuli
ruohosipuli
tuore timjami
limen mehua
suolakurkkua
Provencen yrttimaustetta

Pilko suolakurkku pieneksi ja irrota timjaminlehdet varrestaan. Hienonna yrtit ja sipulit pieneksi ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Maistele maku tasapainokseksi oman makusi mukaan.

Suklaa-lakritsidippi:
tummaa suklaata
valkoista suklaata
lakritsijauhetta
puolukkajauhetta

Sulata suklaat vesihauteessa ja mausta lakritsijauheella, ripottele päälle puolukkajauhetta.

 

Savukinkku-rullaati

2 Hannun 100% gluteeniton Siemenvakkaleipää
½ dl maustamatonta jogurttia
½ dl maustamatonta tuorejuustoa
pieni paprika
1 rkl vadelmahilloa
1-2 tl murskattua roseepippuria
½ dl vettä
savukinkkua siivuina

Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai tehokkaalla sauvasekoittimella. Laita täytettä savukinkkurullien sisään, n. 1-2 rkl/savukinkkusiivu. Päät leikataan pois, kun rullat ovat viilenneet jonkun aikaa jääkaapissa. Koristele suupala vadelmahillonokareella.

 

Perhearjen pelastaja

1 prk kypsiä kiknerneitä (esim GoGreen 290g paketti)
½ suippopaprika
1 valkosipulin kynsi
tuoretta basilikaa, pari lehteä tuoretta minttua
chiliä, suolaa, mustapippuria
puolikkaan limen mehu

Soseuta kaikki ainekset blenderissä. Halkaise leipä (Hannun 100 % gluteeniton Siemenvakka-sämpylä), voitele se voilla ja laita tahna päälle.

Lisäksi:

Hyvää ruokahalua!

halloumia
babypinaattia
hapan omena
tuoretta basilikaa
paistamiseen voita tai öljyä

Viipaloi ja halutessasi huuhtele enin suola pois halloumista. Paista halloumia pannulla voissa tai öljyssä, kunnes se on saanut kauniin kullankeltaisen pinnan. Kokoa kikhernetahna-sämpylän päälle, lisää babypinaattia, ohuita omenansiivuja ja basilikaa.

(Kuvat: Katja Marttunen)

Ei kommentteja

Valitettavasti kommentteja ei voi juuri nyt jättää.